verkeersregelaar

Verkeersregelaar

Als verkeersregelaar zorg je voor de veiligheid van de lopers voor, tijdens en na de avondvierdaagse door het verkeer in goede banen te leiden. Na het volgen van een e-learning met succesvol afgesloten examen en praktijktoets ben je klaar om deze leuke, verantwoordelijke taak te vervullen. 

Aanmeldingsformulier 

Een avond als verkeersregelaar bij de avond4daagse

De avondvierdaagse begint voor veel lopers rond 18:00 uur en met veel lopers bedoel ik zo rond de 4500 kinderen met begeleiders. Als verkeersregelaar begint je avond net iets eerder, zo tussen 17:00 en 18:00 uur. De lopers en wegbrengers moeten een parkeerplekje vinden voor hun fiets. Er zijn iedere avond 8000 fietsen die geparkeerd moeten worden en dit allemaal tussen 18:15 en 18:30! Dit vraagt van de regelaars een lach en wat linten vasthouden zodat iedereen een plekje heeft voor zijn fiets. Soms wordt er wat gemopperd over het wachten maar een beetje wijzen en uitleggen zorgt ervoor dat iedereen zijn avond goed begint.

De week voor de avondvierdaagse krijg je de locaties waar je moet staan per avond toegewezen. Er wordt rekening gehouden of je graag bij de 5 en/of 10 km wil staan, hoe laat je kan beginnen en of je samen met een ervaren regelaar staat als beginner zijnde. Je weet van tevoren dus precies waar je staat en de meeste regelaars wonen in de buurt dus hebben dan prima beeld bij de kruising.

Op mijn eerste avond stond ik samen met 2 ervaren regelaars op de Utrechtse Heuvelrug bij de kruising bij het gezondheidscentrum. Rond 17 uur was ik aanwezig bij Fletiomare en heb ik m’n hesje en fluitje opgehaald. Eerst helpen bij het parkeren van de fietsen en daarna rustig met zijn 3en naar de plek. Dit was op ongeveer 2,5km van de 5km route dus we konden rustig aan doen. Voordat je verkeer mag regelen krijg je een online cursus en wordt je haarfijn uitgelegd wat je wel en niet moet doen als regelaar.

Heel Vleuten en De Meern weet dat de avondvierdaagse is dus op de kruising bij de Heuvelrug remden de auto’s al ver van tevoren af en konden de lopers veilig over. Soms stopte we de groep even omdat er meerdere auto’s stonden te wachten of omdat er een bus aan kwam. Ook al is het niet de bedoeling maar tussendoor veel high 5’s van de lopers en lol met de begeleiders. Al met al een leuke locatie en na de laatste school kan je de kruising vrijgeven en kon ik op pad naar de volgende locatie. 

Dit was bij het lint ter hoogte van de Intratuin. Dit is een rustig punt omdat de doorgaande weg er niet meer is, ook is de 10km groep is ervaren en loopt netjes bij elkaar. Ik heb 2 wielrenners geadviseerd de andere kant op te fietsen en vrij snel kon ook dit punt na de laatste loper vrijgegeven worden. Nog even bijpraten met bekende kijkers langs de route en mijn taak zat erop.

Rustig op de fiets terug en ik kon bij de hockeyclub helpen met het vastzetten van de linten en de hekken netjes neerzetten. Uiteraard wordt de avond afgesloten met een drankje als alle lopers weer binnen zijn en het terrein verlaten hebben.

Toen ik mij opgaf als regelaar wist ik niet precies waar ik aan toe was, maar net als het lopen is dit ook een feest. Onder de regelaars helpen we elkaar waar nodig en via de app kon je doorgeven als er een handje extra nodig was op een locatie. Zonder de regelaars is het evenement niet mogelijk en ondanks dat dit de grootste Avond 4 Daagse van de regio is hebben we relatief weinig regelaars. 

Hopelijk heeft dit stukje wat onduidelijkheden en drempels weggenomen bij mensen die graag willen helpen bij dit geweldige evenement.

Wouter